Værd at vide om isolering af ventilationsrør

Ventilationsrør findes som oftest på loftet af en bolig eller på taget af en bygning. Det betyder at ventilationsrørene er udsat for store udsving i temperaturer både i forhold til årstiderne, men også bare i forhold til nat og dag.

Isolering af ventilationsrør på tag
Tilslutning af nye alukapper
Ventilationskanaler

Alle boliger har ventilationsrør

I den almindelige bolig ses ventilationsrør f.eks i form af emhætte aftræk. Især i nyere huse er det ofte hele emhætte motoren, der befinder sig på loftet, og er forbundet til køkkenet med en aftræksslange. I badeværelserne har man også ventilation for hurtigt at fjerne dampen efter et bad. Andre former for ventilationsrør kan være et genvex system, der fordeler varmen i alle rum. Sådan et system er især en fordel hvis man har en brændeovn.

I industrien ses ventilationsrør i form af større varme og kølesystemer i f.eks kontorbygninger, lagerhaller mm. Uanset hvilken skala ventilationssystemet er kræver det know-how og grundighed inden det installeres. En manglende isolering af ventilationsrør kan have katastrofale følger for bygningen og medføre store energimæssige omkostninger.

Facts om isolering af ventilationsrør

Manglende isolering af ventilationsrør

Luften inde i rørene har omtrent samme temperatur som inde i bygningen, men ofte omgivet af en meget køligere eller varmere luft. Derfor er isolering af ventilationsrør et absolut must. Faktisk er det noget af det aller vigtigste at få udført og gjort korrekt, da man ellers kan risikere, at have et meget stort energitab fra rørene. Som isoleringsvirksomhed ser vi ofte til vores store ærgrelse, at der er sløset på denne opgave, eller at den er helt sparet væk. Konsekvensen er et stort energitab uanset om det er varme eller kulde der blæses igennem rørene, men ligeså slemt er kondensdannelsen på eller i ventilationsrørene, da det kan have katastrofale følger for boligen.

Kondensisolering af ventilationsrør

Man kan kondensisolere sine ventilationsrør udfra følgende tommelfinger regel:

Ventilationsrør hvor medietemperaturen er lavere end omgivelserne isoleres imod udvendig kondens.

Ventilationsrør hvor medietemperaturen er højere end omgivelserne isoleres mod indvendig kondens

Udvendig kondens på ventilationsrør

Som konsekvens af manglende isolering på ventilationsrørene dannes der kondens. Det er en naturlig proces der sker, når varme møde kulde. Kondensen giver grobund for skimmelsvamp, som vil sprede sig til resten af loftkonstruktionen, og have katastrofale følger for boligen. Kondensen kan samle sig i små vandpytter omkring ventilationsrørene, når den løber af rørene og drypper den direkte ned på underlaget.

Indvendig kondens på ventilationsrør

IDen indvendige kondens sker når luften der blæses igennem rørene er varmere end omgivelserne. Indvendig kondens medfører at ventilationsrørene korrodere og bliver utætte, samtidig kan den indvendige kondens medføre lugtgener i en bolig.

Relaterede artikler

Værd at vide om isolering af ventilationsrør

Ventilationsrør findes som oftest på loftet af en bolig eller…

Hvad er køleisolering

Foretages for at reducere energitabet i et køleanlæg. Hvis isoleringen…

Hvad er Isocover

Helt kort forklaret er Isocover et materiale der anvendes til…

Hvad er cellegummi

Cellegummi er et fleksibelt isoleringsmateriale som blandt andet anvendes til…

Om Dansk Isolering

Dansk Isolering har tre store hovedområde: LoftisoleringHulmursisolering og Teknisk Isolering fordelt med ca. 1/3 af vores omsætning til hvert område. Vores kunder fordeler sig ligeligt mellem de private kunder og erhvervs kunder. Vi udfører arbejde i hele Danmark og vil også gerne i dialog med dig.

Læs mere

 

Search