Image
Image
Image
Image
Image
Image
Loftisolering med Papiruld & Papirisolering - det rigtige valg til nogle projekter

Loftisolering med Papiruld

Isolering med papir

Velkommen til vores univers omkring Papirisolering. Hold tungen lige i munden, for nu bliver det nørdet og jo længere du kommer ned på siden, desto mere detaljeret bliver det :-)

Papiruld er klart det produkt med størst udsving i både isoleringsevne, densitet og brandklasse. Der findes desværre ingen gyldne kompromisser, men der findes produkter der - i vores optik - er bedre end andre. 

Vi har valgt Warmfiber som et topprodukt fra Borås i Sverige. Warmfiber er produceret af en af Sveriges største isolatører som også bruger produktet til deres egne kunder. Det bjærger for god kvalitet at de selv bruger det til egne kunder. Her i Danmark står Isodan med sine 50 års brancheerfaring for importen. Isodan er også vores primære leverandør på de isoleringsmaskiner vi bruger til udblæsning af papiruld. Så går både produkt og mekanik hånd i hånd. 

Hvorfor Warmfiber Papirisolering?

Ganske kort: 
- Bedste isoleringsevne på granulat: Lambda 0,037 (isoleringsklasse 37)
- God densitet med 28 kg pr. m3: Hverken for tungt eller for let.
- Meget lav sætning: Fabrikken siger 0% sætning, men vi udlægger alligvel lidt ekstra.
- Warmfiber er både ETA godkendt og CE-mærket: Livrem og seler. 
- Der ydes livstidsgaranti fra både producent og importør.

Og bedst af alt: 
Warmfiber produceres af afskæringer og ulæste aviser fra produktionen af papir på de store papirværker som udelukkende bruger svanemærket papir. For det blotte øje er der ingen forskel, men for isoleringsnørder som os, har det enorm stor betydning. Produktet er nemlig ensartet og ekstremt bæredygtigt i den bagudrettede værdikæde. Det betyder uendeligt meget for os.
 

Bestil et GRATIS isoleringstjek eller få en snak omkring papirisolering - ring

t: 30 74 74 30

... vi sidder klar ved telefonen mandag-fredag fra kl 07-17. Du er meget velkommen.Bestil et Gratis Isoleringstjek af dit loft

Alle priser er inkl moms.

Priser for gangbro og vindstop

Almindelig gangbro

250,-
  • Etablering
  • Pr. meter
  • Inkl. moms.

Ekstra bred gangbro

300,-
  • Etablering
  • Pr. kvm
  • Inkl. moms.

Vindstop

125,-
  • Etablering
  • Pr. meter
  • Inkl. moms.
Læs mere om: Gangbro og vindstop

Papirisolerings forunderlige univers

I det kommende afsnit veksler vi mellem papirisolering og papiruld af hensyn til de respektive søgemaskiner ;-)

Vi starter lige med disclaimer af de kedelige: Alt nedenstående er vores subjektive holdninger baseret på +10 års brancheerfaring og mange debater på tværs af branchen. Den overordnede mission gennem mange år er helt klar: Vi tilpasser produkter med projekter. 


Papirisolering overordnet set 
(scrool hurtigt videre hvis du er til de mere nørdede detaljer)

Loftisolering med papiruld - også kaldet papirisolering og papiruld - har vundet kraftigt frem de seneste år, men metoden er langt fra ny. 

Papiruld har været anvendt til loftisolering i Amerika siden midten af 1950’erne. Metoden kom for alvor til Danmark og det øvrige Skandinavien i 70’erne. Siden er metoden blevet anerkendt og meget anvendt, særligt indenfor de sidste 10 år er der sket rigtigt meget. Papiruld isolering er specielt godt egnet til loftisolering og isolering af etageadskillelser. Det har evnen til at håndtere en smule fugt og damp hvilket passer rigtigt godt til vores klima.

Papirisolering, eller papiruld, laves primært på genbrugspapir. Oftest genanvendes gamle aviser, men det kan også være gamle pengesedler eller andet trykt materiale. Og kommer første udfordring: Jo flere gange selve papirdelen har været genanvendt, desto finere bliver fibrerne. Det kan både være en fordel og en ulempe.

Når snakken falder på isolering med papiruld, kan vi ikke undgå at tale om brand og fugt. For at sikre isoleringen mod brand og råd, tilsættes en række uorganiske salte, herunder Bor og Aluminiumshydrixid. Vi etablere også ny gangbro og vindstop ved loftisoleringHvorfor et Svensk produkt?

Papirisolering fra Wamfiber fremstilles i Borås i Sverige. Borås er nok højborgen for papirproduktion i Europa. Der ligger flere store papirmøller og avistrykkerier i, og omkring, byen hvilet sikrer store kompetencer og en ensartet tilgang af råvarer og stabile leverencer af produkter.

Papirmøllerne og trykkeriene i området omkring Borås leverer papir og aviser til alle de store aktører i hele Europa. Disse aktører stiller meget store krav til miljø og sikkerhed.

Ved at bruge "spildet" fra deres produktion, ligger vi os i slipvinden på disse aktørers store krav til sikkerhed, miljø og bæredygtighed. Vi får ganske simpelt et topprodukt med stor fokus på miljø og genanvendelighed pr. automatik fordi de helt store kunder har ekstrem stor fokus på den bagudrettede værdikæde. Det er helt unikt idet mange andre producenter af papirisolering foretager opkøb af aviser og papir der allerede har været i omløb. Det er som sådan også en god tanke - man aner bare ikke hvordan papiret i sin tid blev fabrikeret. Det ved vi her hos Warmfiber.


Hvad er den store forskel mellem mineraluld og papirisolering?

Helt grundlæggende skal man se på de enkelte fibre og deres egenskaber. Sådan lidt overordnet (og forkvaklet) er papirfibre hule og mineralfibre massive. De enkelte dampmolekyler kan dermed sætte sig inde i de hule papirfibre, hvorimod de alene kan binde sig omkring de massive mineralfibre.

Papir kan dermed optage og afgive damp - sådan lidt som en fjeder. Udfordringen kan være mængden idet de enkelte fibre "kun" kan optage ca. 2,5 gange deres egen vægt - men det er altså også seriøst mange liter damp når man tænker på, at det normalt loft på et almindeligt parcelhus ofte får omkring 1 tons isolering lagt op.

Mineraluld lader derimod dampen pasere frit igennem laget. Det er en kæmpe fordel når tagrummet er godt ventileret. Så kommer der nemlig ikke fugtophobning i selve materialet. 

... så helt grundlæggende: Papir kan optage fugt, mineral kan ikke.

Er det så godt eller skidt? Det kommer helt an på den underliggende konstruktion og hvordan huset bruges. Det er meget individiuelt. 


Hvorfor overhovedet vælge papir?

Papirisolering har, som nævnt ovenfor, særligt én ekstremt god funktion: Det kan optage og afgive damp. I nogle konstruktioner er det en kæmpe fordel. 

Papirisolering er også yderst velegnet som lyddæmpende materiale.


Er papirisolering mere miljøvenligt? 

Papiruld, særligt fra Warmfiber, har - som nævnt - en ret fornuftig tilgang til miljø og bæredygtighed. Men det har langt de fleste producenter af isoleringsmaterialer nu også. Det er bare særligt udbredt blandt producenter af papirisolering, at fordi produktet som udgangspunkt er miljøvenligt i den offentlige tanke, så kan de aggere frit bag lukkede døre.

Papir er ikke nødvendigvis mere miljøvenligt end mineraluld - faktisk er det nok omvendt set over en bred pallette i hele Europa.

Det kræver ikke ret meget grej for at kunne producere papirisolering. Derfor er der også flere om buddet. Ikke alle er lige ordentlige bag kulisserne.

Omvendt er der med mineraluld som kræver en enormt setup. Derfor findes der relativt få fabrikker rundt om i Europa og tilsvarende relativt få aktører. Der er stor bevågenhed omkring disse og der er vores oplevelse at de virkelig lægger sig i selen for at producere så grønt som muligt. Men! Det kræver altså mere energi at koge sten og glas end at rive/klippe i papir, så målt på rent energiforbrug, har mineraluldsbranchen stadig et stykke vej. 


Bagsiden af medaljen: 
Aluminiumshydroxide & Bor

Ingen roser uden torne. Bagsiden af medaljen - også miljøaspektet, når vi taler om papirisolering, er helt klart de tilsatte stoffer der sikrer at papirisoleringen ikke kan brænde eller rådne. De kan ikke ungåes eller undværes. Her er kunsten at tilsætte præcist så meget at de virker hensigtigtsmæssigt, men ikke mere end nødvendigt.

I Warmfibers tilfælde er der tilsat

5,1% Aluminiumshydroxide (Gibbsit/Hydragillit), og 
4,9% Bor salte. 

Disse er kort og godt en nødvendighed for sikre isolering mod brand og for at sikre lang levetid. Vi skal ikke kloge os voldsomt på det sundsmæssige aspekt i hverken Aluminiumshydroxide eller Bor idet vi på ingen måde har kompetencen hertil, men en søgning på nettet og youtube afdækker hurtigt, at der er tale om produkter der anvendes i store dele af fødevareindustrien og at disse forekommer naturligt i flere grundstoffer. 

Aluminiumshydroxide og Bor har altid været "Giganternes kampplads" i vores branche. Der syntes at være en for-eller-imod holdning. Det har du, kære læser, sikkert også oplevet når du besøger andre brancherelaterede hjemmesider, eller når du har talt med andre aktører i vores branche. Vi forholder os objektivt i denne sag og - som skrevet - er begge tilsætningstoffer en nødvendighed for at sikre at papir kan anvendes som et sikkert og godt isoleringsmateriale. 

Papirisolering kan genanvendes, men oftest kun til nyt papirisolering idet de tilsatte stoffer ikke er ret gode i f.eks. nye aviser eller emballage til fødevareindustrien.


Bagsiden af medaljen, fortsat: Brandklasse

Papirisolering er ikke brandklasse A1 som er bedste betegnelsen for ubrandbart isoleringsmateriale.

I den almindelige terminologi er Warmfiber at betragte som Brandklasse B2 jf. DIN 4102 og klasse E jf. EN 13501-1. Det er ikke prangende brandsklasser set med de store isoleringsbriller, men Warmfiber er blandt klasselederne på begge når man sammenligner med øvrige papirisoleringsprodukter. 

Kan det brænde? NEJ! Men det kan ulme hvilket i sig selv er skidt. Derfor skal vi altid forholde os kritisk til andre installationer på loftrummet før vi benytter papirisolering.


Så hvad mener Dansk Isolering om papirisolering og papiruld?

Som du sikkert fornemmer på ovenstående, så er Papirisolering isoleringsnørdernes paradis. Branchen har i alle tider diskuteret papirisolering og papiruld. Nogle mener det er noget fanden har skabt i vrede, andre mener at man har set lyset. Der har kørt retsager i branchen og gode kollegaer kan blive ildrøde i hovedet når snakken drejer ind på papir. Men som med alt andet, så virkeligheden meget mere nyanceret. For nogle gange er papirisolering bare det helt rigtige produkt til et givent projekt. Og så handler det jo om at finde det rigtige papirisolering og den mest troværdige isolatør.

For os handler det om at finde det bedste og mest troværdige produkt på markedet - ganske som med alle vores andre produkter.

Vores valg er helt klart Warmfiber fra Sverige. Så håber vi bare at du også vil bruge os som en troværdig leverandør :-)


Om Dansk Isolering

Dansk Isolering har tre store hovedområde: LoftisoleringHulmursisolering og Teknisk Isolering fordelt med ca. 1/3 af vores omsætning til hvert område. Vores kunder fordeler sig ligeligt mellem de private kunder og erhvervs kunder. Vi udfører arbejde i hele Danmark og vil også gerne i dialog med dig.

Læs mere

 

Search